Monero is een van de vele Cryptocurrencies die er inmiddels bestaan. Wat Monero onderscheidt van vele andere munten is dat het zich richt op privacy en anonimiteit. Net zoals andere Cryptocurrencies als bijv. Verge, doet Monero er alles aan om de transacties en saldo’s van de gebruikers verborgen te houden voor de buitenwereld. Veel privacy munten doen er alles aan om de ‘veiligste’ te zijn, maar hoe doen ze dat bij Monero?

 

Monero is ontstaan in 2014 door een Bitcointalk forum gebruiker genaamd “thankful_for_today”. De munt is gelanceerd onder de naam BitMonero, maar na aandringen van de achterban is dit na vijf dagen ingekort naar Monero. Het is een PoW-munt, wat betekent dat mensen de munt kunnen minen. Lees daarover meer in mijn artikel over PoW en PoS.

Op dit moment circuleren er ruim 17 miljoen XMR en hier zit in principe geen maximum aan. De blockreward is op het moment van schrijven 6.17 en dit zal in theorie afnemen tot een minimum van 0.3. Wanneer dit aantal bereikt is zal het niet verder dalen.

Veel Cryptocurrencies als Bitcoin en Verge hebben een openbare blockchain. Bij Monero is dit niet het geval. Dit is gedaan om te voorkomen dat mensen kunnen achterhalen welke transactie bij wie hoort.

Wat maakt Monero anoniem?

XMR doet er alles aan om zo veilig mogelijk te zijn voor de gebruikers, en dit wordt hoog gewaardeerd. Ze staan qua ‘market cap’ op het moment van schrijven op plaats 14 met een totale omvang van €1,5 miljard en een prijs van bijna €90. Monero streeft ernaar om volledig anoniem te zijn door gebruik te maken van technologieën als ‘ring signature’, ‘ring confidential transactions (RingCT) en stealth adressen.

Wat is Ring signature?

Ring signature is in de cryptografie een soort digitale handtekening. Deze handtekening wordt automatisch verricht door meerdere personen waarvan er maar een persoon daadwerkelijk een transactie verstuurt. Stel, ik wil jou XMR verzenden. Mijn handtekening (toestemming voor transactie) wordt dan automatisch samengevoegd met nog een x-aantal andere handtekeningen die dienen als afleiding.

Het is dan voor de ontvanger niet te zien wie van de vele handtekeningen nou daadwerkelijk de afzender is. Dit zorg ervoor dat de zender de afkomst van de transactie kan verbergen.

Wat is Ring confidential transactions (RingCT)?

Zojuist heb ik verteld dat iedere transactie van Monero gebruik maakt van een ring signature. Voorheen was het alleen mogelijk om transacties met dezelfde waarde (bijv. 1XMR) bij elkaar te voegen. Dit had alleen een groot nadeel.

Het was mogelijk om te zien hoe groot een transactie was. In Januari 2017 is daarom RingCT geïmplementeerd. Deze techniek zorgt ervoor dat alle transactiebedragen verborgen blijven. Het is daarom niet meer mogelijk om te zien hoe groot een bepaalde transactie is.

Om een voorbeeld te geven: In de blockchain van Bitcoin is ieder bedrag dat verzonden wordt te zien. Op 12-11-2017 is er ontdekt dat een early adaptor van Bitcoin een grote transactie heeft gedaan naar een exchange. Dit was een transactie van bijna 25.000 BTC. Dit had een waarde van ongeveer 155 miljoen dollar. Wanneer deze transactie gedaan was met Monero zou het niet mogelijk zijn om het bedrag in te zien.

Wat zijn stealth adressen?

Stealth adressen zijn een eenmalige publieke sleutel die ervoor zorgt dat een transactie niet terug te leiden is naar jouw eigen wallet. Wanneer je een transactie verstuurd naar iemand anders, is dit bij Cryptocurrencies die niet gebruik maken deze techniek te herleiden naar de wallet vanuit waar de transactie verzonden is.

Met stealth adressen wordt er bij iedere transactie een eenmalig adres aangemaakt die los staat van je eigen wallet. Het is op deze manier niet mogelijk om een transactie een een wallet te koppelen.

Privacy Monero

Waar kan ik Monero kopen?

Monero is op veel verschillende exchanges te verkrijgen. Maar de grootste exchange is toch wel Binance. Registreer je snel op Binance en begin direct met het handelen in Monero. Handel je liever direct met euro’s? Maak dan gebruik van Bitvavo. Lees hier alles over de Monero koers verwachting.

Welke Monero wallet moet ik gebruiken?

Zoals iedere Cryptocurrency heeft ook XMR zijn eigen wallet. Deze is te downloaden op de officiële website. Op dit moment heeft Monero geen mobiele wallet en wordt er gewerkt aan applicatie op de Ledger hardware wallet. Je kunt in mijn artikel over het bewaren van Cryptocurrencies meer lezen over het veilig bewaren van deze munten.

Webinar beleggen & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In dit Gratis Webinar leer je de beginselen van het beleggen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.