Cryptocurrency kan een hoop goeds brengen in de wereld, maar overal waar geld is zijn ook verkeerde belangen. We moeten daarom eerlijk zijn en toegeven dat een hoop altcoins tegenwoordig specifiek gemaakt zijn om geld te verdienen voor de oprichters en mensen die het project runnen en niet zozeer om waarde bij te dragen aan de crypto wereld.

Tezos is van mening dat dit anders kan en werkt daarom aan een volledig zelfsturende, zichzelf wijzigende en decentrale cryptocurrency. Op de blockchain kunnen stakeholders voorstellen indienen en Tezos coin houders kunnen hierop stemmen. De software moet automatisch de gekozen koers volgen en de wijzigingen aanbrengen.

Met dit in ons achterhoofd lijkt het ons niet meer dan normaal om Tezos onder de loep te nemen. We gaan in de op de use-case, de verschillende technieken die het project hiervoor gebruiken en de XTZ coin. We bekijken de Tezos verwachting en hopen je te helpen met het antwoord op de vraag: “Is Tezos een goede investering”. Wat gaat de XTZ koers doen?

Wat is Tezos?

Tezos is een cryptocurrency project dat self-governance hoog in het vaandel heeft staan. Het doel van Tezos is dan ook ambitieus: namelijk de eerste zelfsturende, decentrale cryptocurrency worden. Veel crypto projecten zijn op de een of andere manier nog afhankelijk van een centrale partij of een aantal core-developers, maar bij Tezos wordt het gestimuleerd om volledig bestuurd te worden door de gemeenschap.

Er zijn een aantal belangrijke factoren te noemen die Tezos en de XTZ coin onderscheiden van andere projecten zoals Ethereum. Deze punten zijn in een aantal sectoren op te delen, namelijk: Governance, Consensus en formal verification.

Governance

Het verschil tussen Ethereum en Tezos heeft voor een gedeelte te maken met de manier waarop de richting voor het project bepaald wordt. Bij Tezos wordt gebruikgemaakt van on-chain governance. Dit betekent dat er wijzigingen doorgevoerd kunnen worden aan de code zonder dat hiervoor een hardfork nodig is.

Bij een hardfork wordt de oude code als het ware opgesplitst in twee nieuwe codes. Eén die doorgaat op de oude manier en één die met de nieuwe wijzigingen doorgaat. In principe werkt dit, maar het zorgt wel voor een aantal problemen.

Voorbeelden hardfork

Zo is in het verleden bij Ethereum een hardfork geweest waardoor Ethereum Classic is ontstaan. Het nadeel hieraan was dat ook de userbase opgesplitst is en dit kan funest zijn voor een cryptocurrency project. Hoe meer mensen het project gebruiken, hoe beter dit over het algemeen is. 

Een ander goed voorbeeld van een hardfork is bijvoorbeeld de splitsing die Bitcoin al vaker meegemaakt heeft met bijvoorbeeld Bitcoin Cash. De ontwikkelaars konden het niet eens worden over de richting van Bitcoin en hebben daarom vanaf een bepaald moment de code opgesplitst en hun eigen wijzigingen doorgevoerd. 

Governance bij Tezos

Bij Tezos wordt deze governance, het bepalen van richting, onchain gedaan. Dit betekent concreet dat ontwikkelaars een proposal in kunnen dienen voor een wijziging. In het voorstel staat de wijzigingen die de ontwikkelaar wil maken, maar ook de vergoeding die hij hiervoor nodig denkt te hebben. De mensen die XTZ bezitten kunnen vervolgens op de proposals stemmen en zo wordt er democratisch besloten welke richting het project op gaat. 

Een ander bijkomend voordeel hiervan is het incentive dat hiermee gecreëerd wordt. Doordat ontwikkelaars hun eigen voorstellen in kunnen dienen en hiervoor ook een vergoeding kunnen vragen wordt het gestimuleerd om aan het project te werken. Ook zorgt dit ervoor dat ontwikkelaars niet meer afhankelijk zijn van giften of een decentrale partij om hun werk te kunnen doen. Het wordt volledig bekostigd en geregeld door de Tezos gemeenschap zelf. 

Consensus

Consensus is de manier waarop de transacties op het netwerk gecontroleerd worden. Bij Bitcoin gebeurt dit bijvoorbeeld met minen (proof of work). Het voordeel hiervan is dat het enorm veilig is, al slurpt het veel energie. Ook bij Ethereum wordt er op het moment gebruikgemaakt van PoW, maar wordt er gewerkt om dit te veranderen naar Proof of Stake. 

Proof of Stake is een vorm van virtueel minen waarbij de coins die je bezit als het ware zorgen voor de rekenkracht, zoals mining apparatuur dit doet bij mining. Het voordeel van Proof of Stake is dat er aanzienlijk minder energie nodig is om transacties te kunnen controleren. Je kunt hier meer lezen over de verschillen tussen Proof of Work en Proof of Stake.

Tezos DPoS

Tezos maakt voor de consensus gebruik van Delegated Proof of Stake, zoals ook ARK doet. Het verschil tussen ARK en Tezos is echter dat bij Tezos mensen er ook voor kunnen kiezen om zelf een node te runnen, hier is alleen een hoge hoeveelheid XTZ voor nodig, namelijk 8000 Tezos coin.

Bij Delegated Proof of Stake kun je als het ware je coins (in dit geval XTZ) beschikbaar stellen aan een delegate. Deze persoon is verantwoordelijk voor de consensus en de controle van transacties en is dus ‘virtueel aan het minen’. Stel jij je coins beschikbaar aan een delegate? Dan doe je dat door middel van een vote.

Door de vote kan de delegate jouw saldo XTZ gebruiken om zo extra mining kracht te krijgen. In ruil hiervoor ontvang jij een gedeelte van de mining beloning. DPoS wordt dan ook vaak gebruikt om een passief inkomen te genereren, zoals je ook in dit artikel kunt lezen

Een delegate bij Tezos wordt een Baker genoemd en op deze site kun je een overzicht vinden met de proposals en de verschillende Bakers. Per baker kan de beloning die ze uitkeren verschillen dus je doet er goed aan dit eerst te bestuderen.

Formal verification

Formal verification wordt veel gebruikt bij smart contracts. Dit is een manier om door middel van code te kunnen controleren of een smart contract ‘correct’ is. De taal waarin Smart Contracts geprogrammeerd worden bij Tezos is ‘Michelson’. De formal verification is een manier om een groot aantal fouten in de code/contracten te kunnen ontdekken.

Aan de contracten zit vaak geld (XTZ) verbonden en het is dan ook zonde als hier fouten in staan waardoor iemand ermee aan de haal kan gaan. Het zorgt er als het ware voor dat je kunt controleren of een smart contract zich gedraagt zoals het hoort. 

Wat doet de Tezos koers?

Tezos is tot stand gekomen vanuit een hele succesvolle ICO. Tijdens de token sale van Tezos in juli 2017 is namelijk ruim $ 228 opgehaald. Beleggers konden destijds 5000 Tezos coin kopen voor 1 Bitcoin. Dit komt neer op een prijs van ongeveer $ 0,4466 per XTZ coin. De actuele Tezos koers is $ 1.78.

Het komt erop neer dan ongeveer 80% van alle tokens verkocht is tijdens de token sales. 10% is voor de insiders van het project en nog eens 10% is voor de foundation en voor het verder onderhouden van de blockchain en dat soort zaken.

Als we de Tezos koers bekijken op coinmarketcap dan zien we dat de eerste notering was op 4 oktober 2017. Beleggers konden toen 1 Tezos crypto kopen voor $ 1,90. We zien dat snel na de lancering begin 2018 de koers flink omhoog geschoten is om vervolgens weer te dalen. Daarna is de koers geleidelijk gestegen tot de bull markt van 2021.

De Tezos All Time High staat op een waarde van $ 9.12 (October 4, 2021). Het is 225 dagen geleden dat deze koers bereikt werd. Op dit moment heeft het project een market capitalisatie van $ 1,574,372,302 en het staat daarmee op plaats 47 van de grootste cryptocurrency ter wereld.

Ik noem je al deze data omdat het verstandig is om dit in de gaten te houden. Veel mensen gaan namelijk enkel af op de hype en hebben geen idee hoe de token aan de achterkant in elkaar steekt. Een grote verdeling van de tokens naar de oprichters bijvoorbeeld kan een waarschuwingsteken zijn. Als je de data zelf goed uitpluist dan is de kans groter dat je de juiste keuzes maakt. Hieronder daarom de Tezos koersgrafiek.

 • Zoom
 • Hour
 • Day
 • Week
 • Month
 • Year
 • All Time
 • Type
 • Line Chart
 • Candlestick

Wat is de Tezos verwachting 2022 – 2027?

Er is veel geschreven over Tezos en de Tezos koers verwachting. Dit komt omdat het niet allemaal even soepel is verlopen. In het verleden is er veel geld opgehaald tijdens de ICO (waarover later meer), en de controle over deze middelen bracht veel teweeg.

De twee co-founders (breitman) waren niet de beheerder van de Tezos foundation en hiermee het opgehaalde geld. Er doen verhalen de ronde dat deze grote som geld intern voor problemen hebben gezorgd en dit heeft het project een vertraging van maanden opgeleverd. Ook hebben ze te maken gekregen met een rechtszaak vanwege de regelgeving rondom het ophalen van zoveel geld. Dit soort zaken zijn natuurlijk niet goed geweest voor de Tezos koers.

Aan de andere kant zijn deze problemen relatief snel weer opgelost en zijn er in de tussentijd nieuwe samenwerkingen aangegaan. Zo staat Tezos op Coinbase en in de Coinbase wallet en hebben ze recent nog een samenwerking gesloten met een van de grootste investeringbanken van Brazilie. Hieruit kun je opmaken dat de mensen die werken aan het project in ieder geval nog altijd positief zijn en dit wekt vertrouwen.

In tegenstelling tot veel andere projecten is het daadwerkelijke eigenaarschap van het protocol in handen van de XTZ houders. Dit zorgt ervoor dat de kans van slagen hoger is dan dat het volledig afhankelijk is van een kleine groep mensen. De vraag naar decentraliteit is de reden dat crypto in zijn algemeen begonnen is en bij Tezos is dit de belangrijke USP.

Als we kijken naar de Tezos verwachting voor 2022 is dit moeilijk te voorspellen. Zoals geldt voor iedere coin is op deze korte termijn veel mogelijk. Negatief of positief Tezos nieuws kan hier invloed op hebben, maar ook de algemene crypto markt en plotselinge gebeurtenissen zijn van invloed op de Tezos waarde.

Wat betreft de Tezos verwachting voor 2027 is dit al anders. Natuurlijk kan er dan nog steeds van alles gebeuren, maar de crypto markt en daarmee ook Tezos heeft vijf jaar de tijd om volwassener te worden. Over de crypto markt kunnen we denk ik wel concluderen dat deze zal blijven groeien.

Weet Tezos samen met de stakeholders mee te groeien en een goede use-case te vinden in de ‘echte wereld’? Dan lijkt geen enkele Tezos crypto verwachting te gek. Grote stijgingen zijn dan niet onmogelijk. We zagen dit ook begin 2018 toen de koers binnen no-time steeg met 636%.

* Currency in USD
Historical Price for Tezos
DateOpenCloseHighLowVolume

Wat is het nut van de XTZ coin?

Het belangrijkste onderdeel van de Tezos coin is de governance. Met de token kunnen XTZ bezitters stemmen op de verschillende voorstellen die gedaan worden. Naar aanleiding van deze stemmen wordt de blockchain gemaakt en met de token wordt dus de toekomst van de gehele blockchain uitgedacht.

Daarnaast kunnen Tezos crypto beleggers de token staken via het Delegated Proof of Stake mechanisme. Hier kan je als bezitter dus een passief inkomen mee opbouwen. Gemiddeld komt dit rendement neer op ongeveer 5,5% per jaar. Niet slechts als we naar de spaarrekening op onze bank kijken.

Ook voor je eventuele belegging is het goed om naar de XTZ coin te kijken. De schaarste is namelijk een belangrijke factor in de toekomstige koers. Dit kun je checken door de huidige supply (887,078,913 XTZ) te vergelijken met de maximale supply (0 XTZ). Als vuistregel kun je aanhouden dat hoe meer tokens er al zijn uitgegeven, hoe beter dit is voor de toekomstige waarde.

In de afgelopen 24 uur was het koersverschil van de XTZ coin -4.20% en in de laatste zeven dagen was dit -30.37%. Goed om in de gaten te houden. Zie jij namelijk afwijkingen van de norm? Dan kun je hier als eerste op inspelen. Volg je een influencer of Youtuber? Dan loop je wat deze metrics betreft eigenlijk altijd achter de feiten aan.

Waar Tezos kopen?

Wil je nou ook Tezos kopen om toe te voegen aan je portfolio? Dan kun je dit gemakkelijk doen via bijvoorbeeld Bitvavo. Je stort eenvoudig je euro’s met iDEAL en laat winst direct weer op je bankrekening storten. Mijn review over Bitvavo vind je hier. Op de exchange is nu ook een actie waarbij je na aanmelding via onderstaande link de eerste week je eerste €1000 aan fee niet hoeft te betalen.

 1. Stort euro’s via Bitvavo
 2. Omzetten naar je gewenste crypto
 3. Gefeliciteerd, je bent klaar en bent bezitter van cryptocurrency

Het laatste Tezos nieuws

We hebben het al over veel belangrijke factoren gehad rondom Tezos zoals de use-case, de zelf ontwikkelende blockchain en wat het effect hiervan is op de Tezos verwachting. De laatste nog ontbrekende schakel in je zoektocht naar de potentie van het project is het Tezos nieuws van vandaag.

Het kan nog zo goed in elkaar zitten, maar als er vandaag negatief of positief nieuws is heeft dit effect op je keuze. Door het Tezos nieuws goed in de gaten te houden weet je precies welke richting het project op gaat, of er nog nieuwe samenwerkingen zijn en wat het effect hiervan op de lange termijn is. Een goede bron van informatie is de officiële Tezos twitter.

FAQ

Tezos is een volledig zelfsturende en zelf ontwikkelende blockchain. Stakeholders kunnen decentraal stemmen op de richting van het project. Het project heeft een market cap van $ 1,574,372,302 en staat op plaats 47 van grootste crypto projecten. De actuele Tezos koers is $ 1.78 en de XTZ crypto had in de afgelopen 24 uur een handelsvolume van $ 77,055,587.

Niemand kan je met zekerheid zeggen of de Tezos koers gaat stijgen of dalen. De crypto markt zal dit waarschijnlijk wel doen. Weet Tezos echte problemen op te lossen? Dan heb je kans dat het project de weg omhoog mee zal pakken.

De coin op het Tezos netwerk is de XTZ coin. Beleggers kopen het als ze vertrouwen hebben het project en gebruiken het o.a. om te stemmen over de richting en om een passief inkomen mee te verdienen door het te staken.

De Tezos koers in euro is 1,71 .

De Tezos koers in dollar is $ 1.78.

De Tezos koers stijgt als er meer kopers dan verkopers op de markt zijn. Door bijvoorbeeld veel positief nieuws, nieuwe technieken en dat soort zaken kan het vertrouwen toenemen en kopen mensen massaal de token. Er zijn niet genoeg verkopers om aan de vraag te voldoen daarom stijgt de koers.

De Tezos koers daalt als er meer verkopers dan kopers op de markt zijn. Door bijvoorbeeld onenigheid of hevige concurrentie kunnen beleggers het vertrouwen verliezen en proberen ze hun tokens te verkoper. Als er niet genoeg kopers zijn gaat de koers omlaag.

Iedere cryptocurrency heeft haar eigen wallet, maar de beste manier op je crypto te bewaren blijft toch een hardware wallet. Hiermee maak je het hackers moeilijk, aangezien je crypto niet verbonden is met het internet.

De beste Tezos exchange is in Nederland Bitvavo. Lage handelskosten en ook winst direct weer uitbetaald op je bankrekening. We hebben een overzicht met crypto exchanges voor je gemaakt waar je andere platformen uit kunt kiezen. We adviseren overal een gratis account aan te maken.

MoneyTalks community & beste exchanges

Alles te weten komen over de werking van crypto en belangrijker nog, het geld verdienen met cryptocurrency? Met deze MoneyTalks community van Madelon Vos heb je het binnen de kortste keren onder de knie. Kom in contact met andere traders, stel al je vragen en krijg dagelijkse technische analyse.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

Ben je als ondernemer met Bitcoin en crypto bezig? Dan vind je hier meer informatie over Bitcoin voor bedrijven en de tools die je hiermee kunnen helpen.

Anoniem surfen op het internet? Gebruik een VPN en word nergens meer gevolgd. Pak hier je korting!

.
Welkomstbonus & passief inkomen met staking 🚀 Handel de eerste € 1000 helemaal gratis

Nog geen account op Bitvavo? Maak die dan nu gratis aan en mis de boot niet bij de volgende stijging in de markt. Verdien bovendien een passief inkomen door je gekochte crypto automatisch te staken. Wat is er mooier dan een passief inkomen uit je crypto portfolio?