Ethereum is al jaren een van de bekendste projecten in de wereld van de cryptocurrency en niet zonder reden. In dit artikel gaan we in op de vraag: “Wat is Ethereum?”, vertellen we over het ontstaan van ETH en de technieken die het project mogelijk maken. Ook kijken we naar de Ethereum koers verwachting en voorspellingen voor de toekomst.

Wat is Ethereum?

Ethereum is een decentraal platform dat gebruikt kan worden voor het versturen van geld in de vorm van ETH en waarop applicaties ontwikkeld kunnen worden.

Op Ethereum is het mogelijk om code te schrijven waarmee je je geld kunt controleren, ook wel Smart Contracts genoemd. Ook kunnen ontwikkelaars applicaties op het platform ontwikkelen. 

Het is dan ook een veelgebruikt platform waarop nieuwe cryptocurrencies hun code baseren. Veruit de meeste ICO’s worden dan ook gehouden op het Ethereum netwerk. De meeste van deze nieuwe projecten beginnen met een code gebaseerd op Ethereum om na succes hun eigen blockchain te bouwen.

Het ontstaan van Ethereum

Ethereum werd in 2013 geïntroduceerd door Vitalik Buterin, een toen 18 jarige Russisch/Canadese cryptocurrency onderzoeker en programmeur. Het project is tot stand gekomen vanuit een ICO en deze werd gehouden tussen juli en augustus van 2014. 

Gedurende de ICO werd er ruim 3700 BTC opgehaald en daarmee was een van de grootste cryptocurrency projecten geboren. Sindsdien is het hard gegaan met de groei en draaien bijna 60% van alle ICO’s op het Ethereum netwerk. 

Vitalik Buterin was een vroege enthousiasteling van Bitcoin, maar zag het als meer dan een betalingsnetwerk. Hij zag meer mogelijkheden, zoals smart contracts en de mogelijkheid om andere applicaties op de blockchain te ontwikkelen. Sinds het verschijnen van de Ethereum whitepaper in 2013 is het dan ook hard gegaan en staat het steevast op de nummer 2 van Coinmarketcap.

Is Ethereum beter dan Bitcoin?

Bitcoin is de nummer 1 en dat zal niet zo snel veranderen. Er zitten wel duidelijke verschillen tussen Ethereum en Bitcoin. 

Een belangrijk verschil tussen de twee is voornamelijk de gebruiksvriendelijkheid van de code en de achterliggende technieken. De reden dat Ethereum zoveel gebruikt wordt door nieuwe cryptocurrency projecten is dat het heel makkelijk in gebruik is.

Ethereum biedt het platform waarop ontwikkelaars snel een applicatie of andere cryptocurrency kunnen bouwen. Dit wordt ook wel gedaan bij Bitcoin, maar daar zitten op het moment nog wel beperkingen in. De tools die de ontwikkelaars van Ethereum bieden voor andere developers maken dit hele proces een stuk eenvoudiger.

Smart Contracts

Een ander verschil tussen Bitcoin en Ethereum is het gemak waarmee smart contracts ontwikkeld kunnen worden. Dit zijn geprogrammeerde contracten op de blockchain waaraan je allerlei regels kunt koppelen.

Een smart contract is als het ware een klein computerprogramma dat wordt opgeslagen op de blockchain. In het contract wordt zakelijke logica vertaald naar code. Hierdoor kan de tussenpersoon uit een transactie gehaald worden.

Een voorbeeld van een toepassing van een smart contract zou het uitbetalen van salaris kunnen zijn. Op het contract staat je uurloon vermeld en het contract kan data ophalen uit je inklok-gegevens van je werk. Zodra jij je uren gemaakt hebt voldoe jij aan de voorwaarde en zal het contract automatisch je salaris uitbetalen.

Haal jij de hoeveelheid geprogrammeerde uren niet zoals afgesproken op het contract? Dan zal het contract je automatisch minder of niet uitbetalen. 

Een ander voorbeeld van een Smart Contract zoals je die zou kunnen maken via Ethereum is te vergelijken met de werking van een drinkautomaat. 1 blik = 2 euro. Gooi jij 2 euro in de automaat? Dan ontvang je het blik. Gooi je er minder in dan ontvang je het blik niet. Dit is een mechanisme dat werkt volgens bepaalde regels en zodra er voldaan is aan deze regels wordt de transactie uitgevoerd.

Het contract checkt altijd automatisch alle voorwaarden en en verifieert deze. Zodra beide partijen aan deze voorwaarden hebben voldaan zal de transactie uitgevoerd worden. Voldoet een van de partijen niet aan de voorwaarden? Dan blijft de transactie onuitgevoerd.

De mogelijkheden van een smart contract van Ethereum zijn dan ook oneindig. Beroepen als een notaris bijvoorbeeld zouden hierdoor grotendeels geautomatiseerd kunnen worden. 

Bij een overdracht van een eigendomsakte van een huis wordt dit pas overgeschreven zodra de partijen voldaan hebben aan alle eisen, zoals de betaling. Wordt hier niet aan voldaan, dan blijft de situatie onveranderd. 

Wat is Ether?

Ether is de currency waarmee ontwikkelaars voor het Ethereum netwerk moeten betalen en waarin ze uitbetaald krijgen. Ethereum is het netwerk en Ether (ETH) is de currency op het netwerk. Je kunt het ook wel de brandstof van het netwerk noemen.

De transacties op het Ethereum netwerk worden met behulp van Proof of Work gecontroleerd. Het is dus mogelijk om Ethereum te minen, zoals je dit ook met Bitcoin kunt. Miners ontvangen in ruil voor hun bijdrage aan het netwerk ETH voor hun inzet. Die ETC coin kan vervolgens verhandelt wordt op nagenoeg iedere cryptocurrency exchange

Dit handelen zorgt er ook voor dat de Ethereum koers per dag verschilt, zoals ieder ander project. Mensen proberen actief te speculeren op de Ethereum koers euro of dollar, maar dit is niet aan te raden als je er geen verstand van hebt. Een cursus over het handelen in cryptocurrency vind je hier. 

De meeste mensen kopen Ethereum als aanvulling op hun crypto portfolio omdat ze geloven in een ETH koersstijging in de toekomst. Deze mensen kopen dus ETH omdat ze geloven in de fundamentele waarde van het project. 

Ze letten in mindere mate de ETH waarde van dat moment. In dit geval is het aan te raden om de dollar cost averaging strategie te gebruiken om Ethereum te kopen. Hiermee ben je minder afhankelijk van de ETH koers op een bepaald moment.

De Ethereum Virtual Machine

Voor het ontstaan van Ethereum waren de mogelijkheden van applicaties beperkt. De meeste projecten, waaronder Bitcoin, zijn bedacht als oplossing voor betalingen. Dit zegt Vitalik Buterin daarover:

“I thought [those in the Bitcoin community] weren’t approaching the problem in the right way. I thought they were going after individual applications; they were trying to kind of explicitly support each [use case] in a sort of Swiss Army knife protocol.” 

Een belangrijke innovatie van Ethereum is de Ethereum Virtual Machine. Dit is software dat draait op het Ethereum netwerk en dat het mogelijk maakt om nagenoeg iedere programmeertaal op het platform te gebruiken (Turing complete).

De mogelijkheden werden hiermee eindeloos en de drempel werd een stuk lager om gebruik te maken van Ethereum als we dat vergelijken met andere projecten. 

Met de Ethereum Virtual Machine maakt het proces van het maken van applicaties een stuk makkelijker en bovendien veel efficiënter. Dit is een belangrijke reden dat de groei van Ethereum zo snel is gegaan sinds de start. 

Waarvoor kan ik Ethereum gebruiken?

In feite zijn de mogelijkheden eindeloos. In principe kan iedere dienst die nu centraal geregeld wordt hiermee decentraal gemaakt worden. Dit betekent dat de tussenpersoon er tussenuit gehaald kan worden en dat er dus niemand meer nodig is om vertrouwde transacties te doen.

Diensten als het uitkeren van leningen of het registreren van stemmen en eigendommen worden hiermee een stuk veiliger en goedkoper. Je hoeft immers de tussenpersoon niet meer te betalen voor zijn service maar kunt dit via een smart contract zelf regelen. 

Hierbij moet wel verteld worden dat we nog ver weg zijn van grootschalig gebruik. Het lijkt erop dat we in de komende jaren nog geen grote veranderingen zullen zien voor bijvoorbeeld notarissen. Wel wordt er in de tussentijd gewerkt aan deze toepassingen, dus het is slechts een kwestie van tijd voordat we er allemaal gebruik van maken.

De kans bestaat alleen wel dat we dit zelf niet mee krijgen maar dat het allemaal op de achtergrond gebeurt.

DAO

Een DAO is een Decentralized Autonomous Organization. Dit is een organisatie zonder één enkele leider of entiteit die het voor het zeggen heeft. Een DAO wordt volledig gerund door code welke opgebouwd is uit een verzameling van smart contracts. 

De code vervangt in dit geval de regels die anders mondeling of via fysieke contracten gelden binnen een organisatie. Hierdoor is het niet meer nodig om mensen ‘in dienst’ te hebben die deze regels handhaven. Dit gebeurt automatisch door de code.

Een belangrijke kanttekening bij een DAO is de kans op bugs/ fouten in de code. Hierdoor kunnen grote problemen ontstaan zoals Ethereum die gezien heeft in 2016. 

Een hacker kon toen een lange tijd ongestoord geld wegsluizen van een DAO dat ‘The DAO’ genoemd werd. Door een fout in de code wist de hacker(s) maar liefst $150 miljoen weg te sluizen. 

De fout zat in dit geval in de code van de DAO en niet in Ethereum zelf. De gevolgen waren echter enorm. Zo groot zelfs dat er een splitsing gemaakt is na deze gebeurtenis en hieruit is Ethereum Classic ontstaan. Daarover kun je meer lezen in dit artikel.

ERC20

Eerder noemde ik al dat Ethereum een van de grootste platformen is waarop nieuwe projecten/ ICO’s ontwikkeld worden. Door deze nieuwe projecten op het netwerk neemt het gebruik van Ethereum toe en groeit ook de Ethereum waarde.

De ERC20 is een token ontwikkeld door de Ethereum foundation welke gebruikt kan worden door andere ontwikkelaars. Hierop kunnen ze vervolgens hun eigen code programmeren en zo hun eigen cryptocurrency beginnen.

De meeste ICO’s zijn ontwikkeld op ERC20 en zijn daarom gemaakt op het Ethereum netwerk. Vaak zie je dat succesvolle projecten na lancering hun eigen blockchain bouwen, maar ERC 20 is een goede manier om te starten. Enkele bekende projecten die gemaakt zijn op ERC 20 zijn:

Historisch verloop van de Ethereum koers

Als we kijken naar het verloop van de Ether koers zien we dat het net zoals ieder ander project veel pieken en dalen gezien heeft. Helemaal in het begin werd de ICO token prijs voor ETH vastgesteld op $0,31. Je kunt je dus wel voorstellen dat de eerste investeerders hier flink van geprofiteerd hebben gezien de ETH prijs op het moment zoals hieronder in de grafiek weergegeven.

Zoals zo’n beetje ieder ander project kende Ethereum zijn laatste All Time High in de bullrun van eind 2017 en begin 2018. Op 13 januari 2018 bereikte de Ethereum koers namelijk een prijs van $1402,57! Nog datzelfde jaar nam deze prijs weer flink af tot een waarde van onder de $100. Sindsdien beweegt de prijs zijwaarts tussen de $100 en $300. 

Deze prijsschommelingen van de Ethereum koers zijn voor veel mensen reden om erin te willen investeren, want waar de prijs volatiel is kan er veel geld verdient (en verloren) worden. We gaan in de rest van dit artikel dus kijken wat mensen zeggen over de Ethereum koers verwachting en wat ze voorspelling voor de toekomst.

Etheruem koers verwachting

Ethereum maakte zijn grootste groei door gedurende de bullrun in 2018. Met name de ICO rage hielp het project toen sterk te groeien in waarde. ICO’s waren enorm populair en de stemming was goed in de markt waardoor ongeveer ieder project direct na lancering toenam in waarde.

Omdat deze projecten allemaal draaide op Ethereum gingen sommige mensen er zelfs vanuit dat het de Bitcoin koers voorbij zou gaan. Dit is uiteindelijk niet gebeurt en de populariteit van ICO’s is inmiddels sterk afgenomen. Met name de vele scams hielpen niet bij het imago, hoewel er ook nog steeds veel interessante projecten uitgebracht worden.

Dit betekent echter niet dat de hoop nu verloren is voor Ethereum. Het project werkt nog steeds hard aan nieuwe ontwikkelingen en staat nog steeds steevast op nummer 2 op coinmarketcap. Met name van Ethereum 2.0, de aanstaande update, zijn hoge verwachting.

Dit zorgt er niet alleen voor dat Ethereum veel sneller wordt, maar gaat het project ook drastisch veranderen wat betreft de beveiliging. Het beveiligingsmechanisme van nu, Proof of Work, wordt namelijk verandert naar Proof of Stake. 

Hiermee kun je met je Ether nieuwe Ether verdienen door het beschikbaar te stellen aan het netwerk. Lees hier precies het verschil tussen PoW en PoS. Met minimaal 32 ETH kun je straks een passief inkomen verdienen en dit is zeer aantrekkelijk voor de mensen op het netwerk omdat je nu geen dure mining apparatuur  meer nodig hebt, maar alleen een wallet met Ethereum erin. 

De Ethereum koers verwachting is dus zeer positief. Alleen al het feit dat er nog steeds zo hard gewerkt wordt aan het project straalt vertrouwen uit.

De mogelijkheid straks om voor iedereen bij te dragen aan het netwerk en hier passief inkomen mee te verdienen in de vorm van Ether zal naar mijn idee zeker zorgen voor meer interesse in het project. Hoe meer mensen dan gaan investeren, hoe beter dit zal zijn voor de Ethereum koers.

Ethereum voorspelling 2020 – 2026

De voorspelling voor Ethereum lopen sterk uiteen en moeten altijd met een korrel zout genomen worden. Veel mensen die voorspellingen doen hebben er baat bij dat de prijs stijgt omdat ze er zelf in geïnvesteerd hebben.

Dit betekent echter niet dat deze ETH voorspellingen niets waard zijn, want de potentie en mogelijkheden van cryptocurrencies in het algemeen staat naar mijn idee echt nog in de kinderschoenen.

Veel experts hebben al hun verwachtingen over Ethereum uitgesproken en deze lopen sterk uiteen. Zo is de Ethereum verwachting voor 2020 volgens coinswitch zeer positief. Ze geven aan dat met name door de dApps en de groeiende adoptie de prijs van ETH wel eens kan flink kan stijgen. Voor 2020 worden er dan ook prijzen genoemd tussen de $1929 en $2600 per ETH ($ 748,94).

De Ethereum voorspelling voor 2022 is redelijk vergelijkbaar. Ze verwachten dat door nieuwe partnerschappen de prijs nog steeds rond de $2500 zal schommelen aan het eind van het jaar. Dat zou betekenen dat het de waarde van twee jaar eerder goed vast weet te houden.

Voor het jaar 2025 zijn de verwachtingen zelfs nog hoger. 1 ETH zou dan wel eens $3844 waard kunnen zijn. Voor ETH in euro betekent dit een prijs van €3.523,70.

Dit blijven uiteraard voorspellingen en dit is nooit een zekerheid. Het belangrijkste hierbij is dat het je een beeld geeft over de mogelijkheden. Maar je moet altijd de keerzijde in gedachte houden want een stijging is nooit gegarandeerd.

Investeer dan ook alleen maar geld dat je kunt missen. Op deze manier heb je wellicht een leuk appeltje voor de dorst in de toekomst en zal het je niet tegenvallen mochten deze voorspellingen (deels) niet uitkomen. Enkele andere Ethereum voorspellingen die we gevonden hebben zijn:

2021: $ 2402,42
2022: $ 2450,18
2023: $ 3281,82
2024: $ 3092,29
2025: $ 3978,15
2026: $ 4618,40

Is Ethereum een goede investering?

Ethereum is een van de grootste projecten van dit moment en de verwachting is dat dit ook zo blijft. Ze timmeren hard aan de weg om te blijven groeien en komen constant met nieuwe ontwikkelingen. Ons oordeel is dan ook dat Ethereum een goede investering.

Uiteraard moet je niet zomaar afgaan op ETH voorspellingen op het internet. Alleen als je er zelf ook van overtuigd bent is het écht een goede investering.

Er zijn ook mensen die de vraag: “Is Ethereum een goede investering?” beantwoorden met behulp van Technische Analyse.

Veel mensen bepalen het juiste instapmoment met technische analyse. Wil je meer leren over het handelen van cryptocurrency? Lees dan meer over een crypto tradingbot en volg de cryptocurrency cursus.

Ethereum kopen voor de toekomst

Wil je nou ook Ethereum kopen voor de toekomst? Of wil je alvast klaar zijn voor wanneer het project over gaat op Proof of Stake? Dan doe je er goed aan dit nu alvast te doen.

Toekomstige prijzen weet je nooit, alleen de huidige Ethereum koers is bekend. In theorie zou de Ethereum waarde flink gestegen kunnen zijn tegen de tijd dat het over is op PoS.

Je hebt waarschijnlijk 32 ETH nodig om deel te kunnen nemen aan het Ethereum netwerk door middel van PoS en op dit moment kun je dit aanschaffen voor $5632. Maar je kunt uiteraard ook minder dan 32 ETH aanschaffen als diversificatie van je portfolio.

Het hebben van één enkele crypto in je portfolio is altijd riskant en om je risico in te dekken is Ethereum in ieder geval geschikt.

Ethereum wallet

Er zijn veel verschillende wallets die je kunt gebruiken om je Ethereum te bewaren. Het is in ieder geval altijd verstandig je ETH niet te lang op een exchange te laten staan. Hierdoor is het minder kwetsbaar voor hackers.

Het is belangrijk om je Ether veilig te bewaren. Zoals te lezen in het artikel over het bewaren van Bitcoin zijn hier veel verschillende opties voor:

  • Ethereum biedt zelf een wallet aan. Dit is een wallet die je kunt installeren op je computer. Deze wallet is te downloaden via GitHub.
  • Het is mogelijk om gebruik te maken van de online wallet ‘Myetherwallet’. Het is hierbij belangrijk om altijd goed op de URL te letten. Af en toe komt er nog wel eens een scam site naar voren in de resultaten van de zoekmachine. Deze scam site hoopt dat je je inlog gegevens bij ze zal invoeren, zodat ze je Ether kunnen stelen.
  • Maar de veiligste manier is toch echt de hardware wallet. Dit is een USB-stick waarop je de private key van verschillende Cryptocurrencies kunt opslaan. Het is met deze methode niet mogelijk voor hackers om je ETH te stelen. Ik maak gebruik van de Ledger Nano S, een van de meest gebruikte hardware wallets. Deze bevalt uitstekend.

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.